Χώροι
Τέχνης
Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας

Με 16,000 αντικείμενα το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας είναι το μοναδικό μουσείο στην Ελλάδα αφιερωμένο αποκλειστικά στους πολιτισμούς της Ασίας. Στεγάζεται στα Ανάκτορα των Αρχαγγέλλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου, στο ιστορικό κέντρο της της Κέρκυρας. Ιδρύθηκε το 1928, ως Μουσείο Σινοϊαπωνικής Τέχνης, με αφορμή τη δωρεά της σινοϊαπωνικής συλλογής του Γρηγορίου Μάνου.  Η δωρεά Χατζηβασιλείου το 1973 με την προσθήκη έργων από την Ινδία, το Πακιστάν, το Θιβέτ, το Σιάμ και τη Νοτιοανατολική Ασία, άλλαξε τον σινοϊαπωνικό του χαρακτήρα και οδήγησε στη μετονομασία του σε Μουσείο Ασιατικής Τέχνης.

 

Η κινέζικη συλλογή του Μουσείου με 3.500 αντικείμενα αποτελείται από έργα κεραμικής, πορσελάνες, ορειχάλκινα έργα, γλυπτά, περίκλειστα σμάλτα, αντικείμενα από λάκα και ελεφαντόδοντο, ενδύματα, κοσμήματα καθώς και νομίσματα.

 

Οι ανανεωμένοι εκθεσιακοί χώροι της ιαπωνικής συλλογής παρουσιάζουν σπάνια εκθέματα από τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Η περιήγηση ξεκίνα με την αυγή της ιαπωνικής τέχνης κατά τα προϊστορικά χρόνια και συνεχίζει με την εισαγωγή του Βουδισμού στο ιαπωνικό αρχιπέλαγος.   Η διάδοση του ZenΒουδισμού, ο Δρόμος του Τσαγιού, οι  θεατρικές παραστάσεις και οι νυχτερινές επισκέψεις στις γκέισες κατά την περίοδο του Έντο καθώς και η ζωή των Σαμουράι θα ταξιδέψουν τον επισκέπτη στην άλλη άκρη του κόσμου.

 

Hσυλλογή της τέχνης της ΝΑ Ασίας με θρησκευτικά ειδώλια και ζωγραφισμένα τελετουργικά λάβαρα ανιχνεύει τη γένεση του Ινδουισμού, του Τζαϊνισμού και του Βουδισμού στην Ινδία και εξετάζει την επίδραση της ελληνιστικής τέχνης στη διαμόρφωση της πρώιμης βουδιστικής εικονογραφίας και πλαστικής.

 

Hπρόσφατη δωρεά της συλλογής Ιάσονα Ντέιτον–Σαρτζετάκη και Γιάννη Σαρτζετάκη περιλαμβάνει αντικείμενα τέχνης από την κεντρική Ασία και την Ινδία, μεταξύ των οποίων μοναδικά χαλιά των νομάδων Μπαλούχ και Τουρκομάνων  και μεταξωτά ενδύματα ikatαπό το Ουζμπεκιστάν. Η συλλογή αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς εμπλούτισε το Μουσείο με αντικείμενα που έλλειπαν από τις συλλογές του.  Η μόνιμη έκθεσή της συλλογής βρίσκεται υπό εξέλιξη.

Διεύθυνση: Παλαιά Ανάκτορα Κέρκυρα, Κέρκυρας 49100
Τηλέφωνο: 26610 30443, 20193
fax: 26610 81932
Τιμή εισόδου: 0.00€
Δεν βρέθηκαν εκθέματα