Χώροι
Τέχνης
Ιερά Μονή της Αγίος Τριάδος των Τζαγκαρόλων

 Τα μοναστήρια είναι τόποι γεμάτοι με ωραίες αντιφάσεις.Για παράδειγμα, ο μοναχός τηρεί με ευλάβεια το καθήκον τού «αδιαλείπτως προσεύχεσθαι» για τον κόσμο, αν και ζει έξω από αυτόν. Το καθήκον αυτό τηρείται και στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων κοντά στα Χανιά, ένα από τα πιο σημαντικά μοναστηριακά συγκροτήματα του τέλους της Βενετοκρατίας στην Κρήτη. Η οικοδόμησή του ξεκίνησε στις αρχές του 17ου αιώνα, στη θέση μιας μικρής μονής η οποία είχε πλέον περιπέσει σε παρακμή. Η ανέγερσή της ανατέθηκε στους αδελφούς Ιερεμία και Λαυρέντιο Τζαγκαρόλους, που κατάγονταν από μεγάλη Βενετοκρητική οικογένεια με ισχυρή επιρροή και στον Ορθόδοξο πληθυσμό και στους Καθολικούς Βενετούς.

 

Μια άλλη αντίφαση είναι ότι, παρόλο που εκείνοι που κατοικούν σε μοναστηριακούς χώρους ζουν με εγκράτεια, παράγουν συχνά τα πιο ωραία αλκοολούχα ποτά. Η ποιότητά τους στηρίζεται στην αγνότητά τους, στην παραγωγή τους σε μικρή –μη «βιομηχανική»– κλίμακα και στην αγάπη που βάζουν οι παραγωγοί σε αυτό που θεωρούν απλά ένα προϊόν του Θεού, στο οποίο απλώς διαμεσολαβούν με την εργασία τους – όντως, ένα μοναστηριακό τσίπουρο μπορεί να είναι ένα εξαίρετο προϊόν της θείας δημιουργίας. Στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδος ειδικά, παράγονται επίσης ποικιλίες από εξαίρετο οίνο, μέλι, αλλά και ελαιόλαδο που έχει λάβει διεθνή βραβεία για την ποιότητά του. Βέβαια, στην απαιτητική πλέον αγορά, η αγνότητα και η παράδοση χρειάζεται να συνοδεύονται, όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της μονής, και από «εξειδικευμένο επιτελείο χημικών», συμμόρφωση με «τις προδιαγραφές της ΕΟΚ (κανονισμός ΕΟΚ 2568/1991)», το «νέο πρότυπο τυποποιητήριό μας», ένα «οργανωμένο δίκτυο διανομής».

 

Μια τρίτη αντίφαση που εντοπίζουμε στους μοναστηριακούς χώρους είναι η σχέση που αυτοί έχουν με την Ιστορία και το χρόνο. Εδώ ο χρόνος εννοείται κυρίως με μια εσχατολογική προοπτική, που αφορά την πλήρωση του σχεδίου της «θείας οικονομίας». Κι όμως, τα μοναστήρια είναι μερικοί από τους σημαντικότερους τόπους όπου διασώζεται η ανθρώπινη ιστορία. Στο Μουσείο της Μονής εκτίθενται παλαίτυπα βιβλία, ένα χειρόγραφο ειλητό του 12ου αιώνα, εικόνες του 16ου/17ου αιώνα, ένα «κτητορικό» επιτραχήλιο του 17ου αιώνα, ωμοφόρια του 18ου αιώνα κ.λπ. Άλλωστε, στη Μονή η ιστορία δε διασώζεται μόνο ως μουσειακό έκθεμα, αλλά και ως τρόπος ζωής: η κρήνη για το πότισμα των ζώων, κελάρια κρασιού, το παλαιό Ελαιουργείο, η κοινή τράπεζα, το καθολικό του 17ου αιώνα (ολοκληρώθηκε πολύ αργότερα), το οστεοφυλάκιο, τα κελιά των μοναχών. Πρόκειται για ένα από τα λίγα μέρη όπου ακόμα συναντώνται ο ιστορικός με τον θείο χρόνο, η παράδοση με τον καλώς εννοούμενο εκσυγχρονισμό, οι επίγειες με τις ουράνιες ανάγκες μας.

Διεύθυνση: Ακρωτήρι, Χανιά, Κρήτη 731 00, Χανιών Χανιά 731 00
Τηλέφωνο: 28210 63572
Ώρες λειτουργίες: Ώρες επίσκεψης (Θερινό ωράριο): Καθημερινά, 8:00-Δύση ηλίου.
Ώρες επίσκεψης (Χειμερινό ωράριο): Καθημερινά, 8:00-14:00 και 16:00-Δύση ηλίου.
Τιμή εισόδου: 0.00€
Δεν βρέθηκαν εκθέματα