Χώροι
Τέχνης
Το «Μεγάλο Αρσενάλι» των Χανίων

Από τα τέλη του 15ου αιώνα η Βενετία άρχισε να κατασκευάζει νεώρια στις κτήσεις της, για τη συντήρηση και την ετοιμότητα του στόλου, που δεν ήταν δυνατόν να περιμένει βοήθεια από τη μακρινή μητρόπολη. Τα χανιώτικα αρσενάλια ιδρύθηκαν το 1497 και με σταδιακές προσθήκες απάρτισαν δύο εντυπωσιακά σύνολα. Το τελευταίο, το «Μεγάλο Αρσενάλι», ολοκληρώθηκε το 1600. Με την προσθήκη του ορόφου το 1872, επί Τουρκοκρατίας, το οίκημα φιλοξένησε αρκετές σημαντικές δημόσιες λειτουργίες, όπως, μεταξύ άλλων, το σχολείο της Χριστιανικής Κοινότητας. Από το 1892 στέγασε στη μεγάλη του αίθουσα θεατρικές παραστάσεις, ενώ χρησιμοποιήθηκε επίσης ως δημόσιο νοσοκομείο, από το 1923, αλλά και ως Δημαρχείο από το 1828 έως το 1941, όταν και καταστράφηκε από τους γερμανικούς βομβαρδισμούς.

 

Το 1997 ο Δήμος Χανίων, με τη φροντίδα του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ), που είχε μόλις ιδρυθεί, ανέθεσε στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, με υπεύθυνο αρχιτέκτονα τον επίκουρο καθηγητή Γ. Κύζη και πολιτικό μηχανικό τον αναπληρωτή καθηγητή Β. Κουμούση, την προμελέτη ανάπλασης του μνημείου.

 

 Αργότερα την οριστική μελέτη και τη μελέτη εφαρμογής ανέλαβαν οι αρχιτέκτονες Π. Γραμματόπουλος και Χ. Πανουσάκης, από την Αθήνα, και Α. Βαρουδάκης, Γ. Βαρουδάκης και Κ. Μαυρακάκης από τα Χανιά. Οι τελευταίοι ανέλαβαν και την επίβλεψη της κατασκευής του έργου, την οποία πραγματοποίησαν ως εργολάβοι οι αρχιτέκτονες Λ. και Μ. Μπατάκης. Το μνημείο εγκαινιάστηκε στις 18 Μαΐου 2002 και παραδόθηκε στο ΚΑΜ το οποίο ήδη δραστηριοποιείτο στα Χανιά, που εντάχθηκαν ως πόλη της Αρχιτεκτονικής στο πρόγραμμα του Εθνικού Πολιτιστικού Δικτύου Πόλεων, έμπνευση της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη. Σήμερα, από ασκεπές ερείπιο που ήταν κάποτε, το Μεγάλο Αρσενάλι έχει μετατραπεί σε εντυπωσιακό χώρο εκδηλώσεων και εκθέσεων.

 

Οι χώροι (επισκέψιμοι τις καθημερινές 9:00-14:30) είναι κατάλληλοι για ημερίδες, συνέδρια, διαλέξεις, εκθέσεις εικαστικών τεχνών και φωτογραφίας, προβολές και παρουσιάσεις, συναυλίες, εκπαιδευτικά προγράμματα, κ.ά. Σε όλους τους χώρους παρέχεται πρόσβαση σε άτομα με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα.

 

Λειτουργεί καφέ στο ισόγειο του κτηρίου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και τις βραδινές ώρες. Κατά περίπτωση, λειτουργεί πωλητήριο με νέους και παλαιούς καταλόγους εκθέσεων, βιβλία και αντικείμενα αναμνηστικού χαρακτήρα.

 

Μπορείτε να ενημερώνεστε για όλες τις εκδηλώσεις μέσα από την ηλεκτρονική διεύθυνση www.keppedih-cam.gr

Διεύθυνση: Πλατεία Κατεχάκη & Ακτή Ενώσεως, Χανιά - Παλιό Λιμάνι, Χανιών Χανιά 73132
Τηλέφωνο: 28210 34200
Τιμή εισόδου: 0.00€
Δεν βρέθηκαν εκθέματα