Χώροι
Τέχνης
Μουσείο Ενθυμημάτων του Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ Λευκάδας

 Hδημιουργία μόνιμης Έκθεσης των Ενθυμημάτων της πενηντάχρονης πορείας (1962-2012) του Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ Λευκάδας, του παλαιότερου ελληνικού φολκλορικού φεστιβάλ, με ιδιαίτερη σημασία για την τοπική κοινωνία αλλά και διεθνή εμβέλεια, αποφασίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας ικανοποιώντας απαίτηση δεκαετιών.

         

Την ανάπτυξη της έκθεσης στο κτήριο του Πνευματικού Κέντρου (παλαιό Δημαρχείο) επιμελήθηκε επιστημονικά αμισθί το Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Ομάδα επιστημόνων αποτελούμενη από τους ερευνητές Ευάγγελο Καραμανέ (σήμερα διευθυντή ερευνών / διευθύνοντα του Κέντρου) και Ζωή Μάργαρη και την τότε διευθύντρια Αικατ. Πολυμέρου-Καμηλάκη, επικουρούμενοι από συνεργάτες του Κέντρου (Ανδρέας Λάζαρης, Αλεξία Καλλέργη, Νατάσα Σαμψών, Θάνος Κυνηγάρης κ.ά.) σε εθελοντική συνεργασία με υπαλλήλους του Κέντρου (Διδώ Βερυκίου, Ιωάννα Φίλιππα κ.ά.), σε μια περίοδο δύσκολη για τον τόπο μας, έφεραν εις πέρας το έργο.

         

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας έκθεσης αφιερωμένης στα «Δώρα του Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ Λευκάδας» είχε ως στόχο να διασφαλίζει την καλύτερη δυνατή παρουσίαση των αντικειμένων-δωρημάτων και αφετέρου να προβλέπει και να υποστηρίζει τη συγχρονική ανάδειξη των πολυσήμαντων διαπολιτισμικών σχέσεων που εκφράζουν.

         

Οι προσφορές των μουσικοχορευτικών συγκροτημάτων από όλο τον κόσμο προς τους διοργανωτές αλλά και των Λευκαδιτών προς τους φιλοξενούμενούς τους αποτελούν τεκμήρια/μαρτυρίες της ιστορίας του θεσμού. Τα αντικείμενα είτε είναι σχετικά με το Φεστιβάλ (μουσικά όργανα, παραδοσιακές ενδυμασίες, δίσκοι και κασέτες παραδοσιακής μουσικής, μετάλλια, σημαίες), είτε αποτελούν δώρα των συγκροτημάτων, ενδεικτικά της προέλευσής τους (κούκλες-αντίγραφα παραδοσιακών ενδυμασιών, υφαντά, δίσκοι, κρύσταλλα, τουριστικά είδη, ενημερωτικά-τουριστικά έντυπα, κ.ά.).

         

Το υλικό προέρχεται κυρίως από τα δωρηθέντα αντικείμενα στους Δημάρχους Λευκάδας, τα οποία φιλοξενούνταν στο Πνευματικό Κέντρο, όσα διασώθηκαν από τη δεκαετία του 1980 και εξής με τη φροντίδα της υπαλλήλου του Κέντρου Διδούς Βερυκίου και από τη δωρηθείσα στο Κέντρο συλλογή του αειμνήστου ιδρυτή του Φεστιβάλ Αντώνη Τζεβελέκη. Τα αντικείμενα αυξάνονται με νεότερες προσφορές μετά το άνοιγμα της έκθεσης το 2012. Τα χαρακτηρίζει κυρίως ο πλούτος των ανθρώπινων σχέσεων που διαμορφώθηκαν μεταξύ των πολιτιστικών φορέων γειτονικών και μη χωρών κατά τη διάρκεια της πορείας του Φεστιβάλ. Οι επισκέπτες περιηγούνται στο σύνολο των διαδικασιών και των σχέσεων που (ανα)παράγει το Φεστιβάλ, ενώ οι διοργανωτές και οι συμμετέχοντες ανακαλούν βιωμένες εμπειρίες μέσα από την ανατροφοδότηση της μνήμης. Οι χώροι είναι οργανωμένοι σε επιμέρους θεματικές ενότητες. Η έκθεση αποτελεί για τους επιμελητές της τη βάση για τη δημιουργία ενός ζωντανού πολιτιστικού οργανισμού, που ακολουθώντας τις σύγχρονες θεωρητικές προσεγγίσεις θα φέρει την ευθύνη της διαμεσολαβημένης βίωσης αλλά και κατανόησης της αμφίσημης σχέσης λαϊκού πολιτισμού, παράδοσης και φολκλόρ και θα οδηγήσει στην ανανέωση του Φεστιβάλ.

 

Αικ. Πολυμέρου-Καμηλάκη, Ευάγγ. Καραμανές, Ζωή Μάργαρη

 

Διεύθυνση: Αγγ. Σικελιανού και Σβορώνου 1, Λευκάδας 311 00
Τηλέφωνο: 2645026635
Ώρες λειτουργίες: Δευτέρα - Παρασκευή, 8.30 - 14.00
Τιμή εισόδου: 0.00€
Δεν βρέθηκαν εκθέματα