Χώροι
Τέχνης
Μουσείο Γλυπτικής «Νικολάου Περαντινού» Μάρπησσα Πάρος

Μουσείο Γλυπτικής «Νικολάου Περαντινού» Μάρπησσα Πάρος

 

Το Μουσείο Γλυπτικής «Νικολάου Περαντινού» βρίσκεται στην Πάρο-17 χλμ από το λιμάνι- και συγκεκριμένα στην κορυφή του χωριού Μάρπησσα, δίπλα στο Κοινοτικό Μέγαρο και στην εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Ο Περαντινός, παγκοσμίου φήμης γλύπτης, δώρισε τα έργα του στην ιδιαίτερη πατρίδα του πατέρα του, τη Μάρπησσα, ώστε να εκτεθούν σε μουσείο. Για το σκοπό αυτό αξιοποιήθηκε το πέτρινο κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου του χωριού κι έτσι το μουσείο, σε σχέδιο του Μάνου Δημητρόπουλου, εγκαινιάστηκε το 2009.

 

Το Μουσείο Γλυπτικής «Νικολάου Περαντινού» στη Μάρπησσα λειτουργεί από Μάιο έως Οκτώβριο από Πέμπτη έως Κυριακή 10:00-15:00, ενώ τους μήνες από Ιούνιο έως και Σεπτέμβριο είναι ανοικτό και το απόγευμα 19:00 με 22:00. Φυσικά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψής του με ραντεβού, καθώς οργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις. Για την οικονομική ενίσχυση του μουσείου υπάρχει εισιτήριο 2 €/ άτομο και πωλητήριο . Για τους άνω των 65 το εισιτήριο είναι 1 €, φυσικά ειδικές τιμές γίνονται για πολυμελείς οικογένειες και γκρουπ. Ο χώρος είναι προσβάσιμος σε άτομα με αναπηρίες και φυσικά διαθέτει και ειδικό WC.

 

Για τη δημιουργία του Μουσείου εργάστηκε ακούραστα η αείμνηστη έφορος Ευδοκία Παπουλή, γλύπτρια, η οποία υπήρξε μαθήτρια του Περαντινού. Ο Νικόλαος Περαντινός της είχε εμπιστευτεί τα έργα του ως παιδιά του, μεταδίδοντάς της την «αγωνία του γονιού» για την αποκατάστασή τους. Έχοντας ως στόχο την ανάδειξη των έργων του δασκάλου της εργάστηκε με πάθος για την επιμέλεια της έκθεσης και τοποθέτησης των έργων στο μουσείο.

 

Στο Μουσείο φιλοξενείται μεγάλη συλλογή αγαλμάτων, προτομών, μεταλλίων και νομισμάτων, όλα πρωτότυπα έργα του γλύπτη, καθώς και μια μεγάλη συλλογή προπλασμάτων. Ο Περαντινός γεννήθηκε το 1910, σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και στη συνέχεια διορίστηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα, ως συντηρητής. Η συνεισφορά του στην αποκατάσταση των έργων της αρχαιότητας ήταν σημαντική και του χάρισε μια υποτροφία για την Ακαδημία Julianστο Παρίσι. Ταξίδεψε αρκετά στην Ευρώπη και επέστρεψε στην Ελλάδα για να αφιερωθεί στην καλλιτεχνική του δημιουργία. Ήταν  γνώστης της αρχαίας γλυπτικής και της ανατομίας του σώματος και στα έργα του συνδυάζονται στοιχεία νεοκλασικισμού, ρομαντισμού και ρεαλισμού. Οι μορφές του γεμάτες φως ακτινοβολούν και πάλλονται στο χώρο. Οι επισκέπτες του Μουσείου εντοπίζουν στα έργα τις αρχές που επηρέασαν το Νικόλαο Περαντινό, δηλαδή τη συμμετρία, την αισθητική, τη λιτότητα, την απλότητα, την αίσθηση περιγράμματος, την ισορροπία και κυρίως το μέτρο, το οποίο όλοι αναζητούμε παντού, στη φύση, στη ζωή και στην ίδια μας την ύπαρξη. Ο Νικόλαος Περαντινός έλαβε πληθώρα διακρίσεων και βραβείων  με κορυφαίο το Αριστείο στη Γλυπτική, που του απονεμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών το Μάρτιο του 1991, λίγους μήνες πριν το θάνατό του.

 

Το Μουσείο Γλυπτικής «Νικολάου Περαντινού» στη Μάρπησσα σας περιμένει να το ανακαλύψετε και να ταξιδέψετε μέσω των έργων του.

 

Για πληροφορίες

Τηλ.  22840 41217, 22840 41443  

email: perantinosmuseum@gmail.com


Ραγκούση Α. Κατερίνα

 

 

Διεύθυνση: Μάρπησσα Πάρου, Πάρου Μάρπησσα 84400
Τηλέφωνο: 22840 41217
Ώρες λειτουργίες: ΙΟΥΝΙΟΣ – ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
Πέμπτη – Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή
πρωΐ 10.00 – 15.00 & απόγευμα 19:00 – 22:00

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ – ΜΑΪΟΣ
Πέμπτη – Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή
πρωΐ 10.00 – 15.00
Τιμή εισόδου: 2.00€
Δεν βρέθηκαν εκθέματα