Χώροι
Τέχνης
Κάστρο Ακροκορίνθου

Το Κάστρο του Ακροκορίνθου, κτισμένο στην κορυφή του ομώνυμου βραχώδους λόφου, ύψους 550 μέτρων, βρίσκεται σε απόσταση 2 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του οικισμού της Αρχαίας Κορίνθου και 9χιλιομέτρωννοτιοδυτικά της σύγχρονης πόλης της Κορίνθου, στο βορειοανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, που προσφέρει στον επισκέπτη επαφή με έναν τόπο που περιβάλλεται από εξαιρετικά μνημεία (αρχαιολογικοί χώροι Αρχαίας Κορίνθου και αρχαίου λιμένος Λεχαίου, Εξαμίλιο Τείχος, αρχαίο λιμάνι Κεγχρεών, κ.ά.), αλλά και δυνατότητα απόλαυσης της φύσης.

 

Η εξαιρετική γεωγραφική θέση του λόφου, που εξασφαλίζει εποπτεία σημαντικού τμήματος της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας, αλλά και του Κορινθιακού και του Σαρωνικού Κόλπου, η γεωμορφολογία του –φυσικά οχυρή θέση, με απότομες κλιτύες, αλλά ευρεία πλατώματα στην κορυφή– και η επάρκεια σε πόσιμο νερό είναι ορισμένοι από τους λόγους που ο Ακροκόρινθος επιλέχθηκε για την ανέγερση κάστρου και τη δημιουργία οικισμού για την προστασία των κατοίκων της περιοχής από τους εκάστοτε επιδρομείς.

 

Τείχη συνολικού μήκους 3.000 μέτρων υψώνονται στο λόφο, ενισχυμένα σημειακά με προτειχίσματα και πύργους. Στο δυτικό τμήμα, το πλέον ομαλό και ευπρόσβλητο από επίδοξους κατακτητές, το τείχος ενισχύεται με τάφρο και τρεις γραμμές οχύρωσης με ισάριθμες πύλες. Το κάστρο είναι αποτέλεσμα πολλαπλών οικοδομικών φάσεων. Η παλαιότερη βεβαιωμένη φάση τοποθετείται στους αρχαϊκούς χρόνους, όταν την Κόρινθο κυβερνούσαν ο τύραννος Κύψελος και οι απόγονοί του (657-583 π.Χ.). Εκτεταμένες επεμβάσεις για την ενίσχυση και επέκταση των τειχών πραγματοποιήθηκαν κατά τους βυζαντινούς χρόνους, την Τουρκοκρατία και την Ενετοκρατία.

 

Εντός των τειχών ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί σε μια έκταση 240.000 τετραγωνικών μέτρων με πολλά μνημεία: ένα αρχαίο Ιερό αφιερωμένο στην Αφροδίτη, στο υψηλότερο τμήμα, που συνδέεται με τη λατρεία της θεάς, όπως αναφέρει και ο Παυσανίας, με παλαιοχριστιανική βασιλική κτισμένη στα ερείπιά του, χριστιανικούς ναούς και μουσουλμανικά τεμένη, κρήνες, πηγάδια και δεξαμενές για τη συλλογή ομβρίων υδάτων, λουτρά, έναν ενετικό στρατώνα και πλήθος οικοδομικών καταλοίπων, που μαρτυρούν τη διαχρονική χρήση του Ακροκορίνθου από τους αρχαίους χρόνους έως και την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

 

Με φορέα προστασίας και λειτουργίας την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας, Περιφερειακή Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Κάστρο Ακροκορίνθου, μετά και από ένα στοχευμένο πρόγραμμα εργασιών στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξής του κυρίως τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με ευρωπαϊκούς κυρίως πόρους, αποτελεί ένα σύγχρονο αρχαιολογικό χώρο, με μονοπάτια περιήγησης, πινακίδες κατεύθυνσης και ενημερωτικές, χώρο στάθμευσης οχημάτων και χώρους υγιεινής (και ΑΜΕΑ). Για την ξεκούραση των επισκεπτών λειτουργεί επίσης κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Διεύθυνση: , Κορινθίων
Τηλέφωνο: 27410 - 31443
Ώρες λειτουργίες: 8.00 - 15.00
Τιμή εισόδου: 0.00€
Δεν βρέθηκαν εκθέματα