Χώροι
Τέχνης
Ιστορικό Κέντρο Λευκάδιου Χέρν

Ο ελληνοϊρλανδός  Λευκάδιος  Χερν θεωρείται από τους σημαντικότερους συγγραφείς της Ιαπωνίας. Μάλιστα στη χώρα υπάρχουν σήμερα τρία Μουσεία αφιερωμένα σε αυτόν. Αγαπήθηκε από τον ιαπωνικό λαό αλλά και ο ίδιος αγάπησε την Ιαπωνία.  Το 1896, λίγα χρόνια μετά την άφιξή του,  πήρε  την ιαπωνική υπηκοότητα και υιοθέτησε το ιαπωνικό όνομά Γιάκουμο Κοϊζούμι . Ποιά ήταν όμως η πορεία αυτού του ανθρώπου που από τη Λευκάδα έφτασε στην Ιαπωνία για να αναδειχθεί σε μια από τις πιο σημαντικές μορφές της ιαπωνική λογοτεχνίας.

 

Ο Λευκάδιος Χερν γεννήθηκε στη Λευκάδα στις 27 Ιουνίου 1850. Γονείς του ήταν ο ιρλανδός αξιωματικός του Βρετανικού στρατού Charles Bush Hearn και η κυθήρια Ρόζα Αντωνίου Κασιμάτη.  Ήδη από τα πρώτα του χρόνια η ζωή του επιφύλασσε μεγάλες δυσκολίες. Μετακόμισε στην Ιρλανδία αλλά μετά το διαζύγιο των γονιών του η μητέρα του επέστρεψε στην Ελλάδα και η θεία του πατέρα του στο Δουβλίνο ανέλαβε την ανατροφή του.

 

Όταν ήταν 16 ετών, από ατύχημα έχασε την όραση του στο αριστερό μάτι ενώ λίγο αργότερα ακολούθησε ο θάνατος του πατέρα του. Μετά από ένα  χρόνο, εξαιτίας της χρεοκοπίας της θείας του αναγκάστηκε να σταματήσει το σχολείο . Στα 19 του χρόνια μετακόμισε στο Σινσινάτι του Οχάιο στις ΗΠΑ. Παρά τις δυσκολίες δε σταμάτησε να διαβάζει στη δημόσια βιβλιοθήκη της πόλης και πέντε χρόνια αργότερα έγινε δημοσιογράφος. Το 1877 ο Χερν πήγε στη Νέα Ορλεάνη όπου παρέμεινε για δέκα χρόνια. Έγινε γνωστός για τις λογοτεχνικές του μεταφράσεις και τα άρθρα του και προσελήφθη από την HarperPublishingCo. Μεταξύ του 1887 – 1889, ενώ βρισκόταν στις Δυτικές Ινδίες σε δημοσιογραφική αποστολή, έγραψε τις πρώτες δυο νουβέλες του για το περιοδικό Harper.

 

Το 1889 πήγε στην Ιαπωνία και στη Γιοκοχάμα ανέπτυξε φιλική σχέση με τον καθηγητή BasilHallChamberainκαι με αξιωματούχους στο Υπουργείο Εκπαίδευσης. Με τη δική τους ενθάρρυνση μετακόμισε στο Matuse, για να διδάξει αγγλικά. Εκεί παντρεύτηκε την SetsuKoizumi, η οποία ήταν κόρη Σαμουράι.

 

Ο Χερν παρέμεινε 15 μήνες στο Matsueκαι αργότερα μετακόμισε στο KumamotoKyusu, όπου εργάστηκε ως δάσκαλος  και δημοσιογράφος. Εκεί, το 1894 ολοκλήρωσε βιβλίο του GlimpsesofUnfamiliarJapan και με τη βοήθεια του Chamberlainξεκίνησε να διδάσκει αγγλική φιλοσοφία στο Tokyo (Imperial) Universityκαι στο WasedaUniversity.

 

Στις 26 Σεπτεμβρίου 1904 πέθανε από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 54 ετών. Το πιο γνωστό από τα έργα του είναι μια συλλογή διαλέξεων με τίτλο Japan: AnAttemptatInterpretation (1904). ΆλλατουβιβλίαείναιτοExotics and Retrospectives (1898), In Ghostly Japan (1899), Shadowings (1900), A Japanese Miscellany (1901) καιKwaidan (1904).

Διεύθυνση: Σικελιανού και Σβορώνου 1, Λευκάδας 31100
Τηλέφωνο: 26450266350
fax: 264026715
Τιμή εισόδου: 0.00€
Δεν βρέθηκαν εκθέματα