Χώροι
Τέχνης
Νομισματικό Μουσείο

Το Νομισματικό Μουσείο είναι ένα από τα παλαιότερα κρατικά μουσεία στην Ελλάδα. Θεσμοθετήθηκε το 1834, λίγο μετά το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Μετά από πολλές περιπέτειες και μετακινήσεις το Νομισματικό Μουσείο βρήκε μόνιμη στέγη το 1998 στο Ιλίου Μέλαθρον (Παλάτι της Τροίας), την οικία του μεγάλου αρχαιολόγου Ερρίκου Σλήμαν στο κέντρο της Αθήνας, έργο του φημισμένου αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ.

 
Η μόνιμη έκθεση του Μουσείου καλύπτει με μοναδική ακρίβεια τη διαχρονία του νομίσματος από την προκερματική εποχή έως τις μέρες μας, ενώ περιοδικές εκθέσεις ειδικών θεματικών προσελκύουν συνεχώς νέο κοινό. Το «πληθωρικό αρχοντικό» του Σλήμαν αποτελούσε επίκεντρο κοινωνικών και πνευματικών εκδηλώσεων της Αθήνας στα τέλη του 19ου αι. Σήμερα, αναβιώνοντας εκείνες τις εσπερίδες λόγου και τέχνης, οργανώνονται μουσικές βραδιές και συναυλίες, παρουσιάσεις βιβλίων, ομιλίες και διαλέξεις, προβολές ταινιών, επιστημονικές ημερίδες και θεατρικά δρώμενα. Καθημερινά εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές σχολείων και θεματικές ξεναγήσεις για ενήλικες και φοιτητές έχουν καταστήσει το Μουσείο, με το κομψό Café στον Κήπο των Μουσών, ένα σημείο αναφοράς στην καρδιά της πόλης.
 
 
Το Νομισματικό Μουσείο είναι ένα από τα ελάχιστα αμιγώς νομισματικά μουσεία διεθνώς και ίσως το μοναδικό δημόσιο και αυτόνομο/ανεξάρτητο μουσείο αυτού του είδους στον κόσμο. Οι συλλογές του καλύπτουν τον αρχαίο ελληνικό κόσμο, τη Ρώμη, το Βυζάντιο και το Μεσαίωνα, τη Νεώτερη και Σύγχρονη Εποχή, τον γοητευτικό κόσμο των Μεταλλίων, με περισσότερα από 500.000 αντικείμενα: τάλαντα και οβελούς, νομίσματα και σταθμία, χρυσόβουλλα και σφραγίδες. Στελεχωμένο με εξειδικευμένους επιστήμονες (νομισματολόγους, αρχαιολόγους και συντηρητές) είναι ζων οργανισμός παραγωγής επιστήμης, ενώ το πλουσιώτατο υλικό του και οι επιστημονικές εκδόσεις του το έχουν καταστήσει σημείο συνάντησης για τη διεθνή νομισματική και σφραγιστική έρευνα.
 
 
Στις προκλήσεις που φέρνουν οι νέες εποχές, το Μουσείο ανταποκρίνεται με νέες εμπνεύσεις, νέες εκθέσεις και νέο υλικό. 
Ως εταίρος στο Art Project της Google, έχει αποστείλει δεδομένα και μεταδεδομένα για 215 σημαντικά προσκτήματα των συλλογών του (νομίσματα, μετάλλια, χρυσόβουλλα και μολυβδόβουλλα) και η καταχώρηση υλικού εμπλουτίζεται συνεχώς. Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι ενταγμένες στο ΕΣΠΑ Ψηφιακές, Διαδραστικές και Διαδικτυακές Δράσεις του, που θα συμβάλλουν στην τόνωση της επισκεψιμότητας και στην εξωστρέφειά του.
 
 
Το Μουσείο οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις για άτομα με κινητικά προβλήματα, ομάδες απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης, Επίσης, μετά την επιτυχία που σημείωσε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους οικονομικούς μετανάστες στο πλαίσιο του εορτασμού του ICOM τον προηγούμενο Μάιο, έπονται ανάλογες δράσεις ενάντια στον κοινωνικό και πολιτιστικό αποκλεισμό, ώστε το Μουσείο να αποτελεί προορισμό επίσκεψης και ολοκληρωμένη μουσειακή εμπειρία για όλους όσους ζουν στην Ελλάδα, για νέους επιστήμονες και ξένους τουρίστες.
 
Διεύθυνση: Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) 12, Αθηναίων Αθήνα 10671
Τηλέφωνο: 2103632057
fax: 2103635 953
Ώρες λειτουργίες: Τρίτη ως Κυριακή 08.30 – 15.30
Τιμή εισόδου: 6.00€
Δεν βρέθηκαν εκθέματα